Ljubomora nije znak ljubavi

by | ožu 18, 2022

Ljubomora je vrsta straha da će voljena osoba svoju ljubav usmjeriti prema nekomu trećem. Većina ljudi nekad je tijekom života iskusila ljubomoru i bila nesigurna zbog pojave treće osobe. Funkcija pojave takve složene emocije je pokrenuti ljubomornu osobu na ona ponašanja kojima će sačuvati partnerski odnos.

Iako mnogi smatraju da je ljubomora u vezi znak ljubavi, ona je zapravo znak nesigurnosti u sebe, partnera i partnerski odnos. U podlozi ljubomore često mogu biti nisko samopouzdanje, strah od napuštanja ili strah da nismo dovoljno dobri za partnera. Ljubomora također može biti odraz nedostatka povjerenja i povezanosti u odnosu, kao i znak nerealnih očekivanja od partnera.

Ljubomora proizlazi iz nesigurnosti u partnera i postojeći odnos.

Ponašanje ljubomornog pojedinca može varirati. Neki će se povući ili pokušati situaciju riješiti razgovorom, dok će drugi početi partnera neprestano kontrolirati, provjeravati i neopravdano optuživati. Ljubomorni pojedinac može čak inzistirati na provjeravanju partnerovih društvenih mreža i posjedovanju lozinki, kao i uvijek znati s kime partner provodi vrijeme.

Kada kod partnera uočimo ljubomorno ponašanje važno je o tome otvoreno razgovarati te pružiti suosjećanje za partnerovu ranjivost. Otvorena i iskrena komunikacija mogu umiriti ljubomornog partnera, a istodobno pridonijeti razumijevanju i napretku emotivnog odnosa. U situacijama partnerovog opsesivnog ljubomornog provjeravanja i kontroliranja, potrebno je postaviti jasne granice. U nekim slučajevima možda će ljubomorni partner/ica trebati potražiti stručnu pomoć.

Angela Naletilić, psiholog i TA edukant psihoterapije pod supervizijom

Literatura:

Milivojević, Z. (2009). Formule ljubavi. Zagreb: Mozaik knjiga.